Het Dodenmasker van Ptolemaeus I

De onwaarschijnlijke reis van een Dodenmasker van Egypte tot Amerika

‘Ik heb nooit in magisch-realisme geloofd, je moet eigenlijk toch maar goed gek zijn, nietwaar? Of misschien toch niet?’

Dit zijn de laatste woorden van Willem, het hoofdpersonage van het boek, dat eigenaar wordt van een Egyptisch dodenmasker op een Amerikaanse veilingsite te koop aangeboden. Willem kan op dat ogenblik in de verste verte niet vermoeden dat hij meegesleurd zal worden in een ongemeen boeiende zoektocht naar de oorsprong ervan. Wat hij niet weet, is dat naar het einde toe, alles in een volkomen waanzinnige en chaotische situatie eindigt en dat hij er gewoon het Noorden bij zal verliezen.

De auteur van deze meeslepende roman neemt ons mee in een historische wervelwind die begint in 289 v. Chr. in het Oude Egypte van de farao’s, verder kabbelt over de Napoleontische expeditie naar Egypte, om via de Vrijmetselarij en haar Aloude en Aangenomen Schotse Ritus uit te monden in een verhaal doorspekt met sigaren, cornflakes en Gillettemesjes. Ook de Groote Oorlog, met zijn immens menselijk leed komt er aan te pas en de auteur vindt een verloren gewaande band terug met zijn verre familie die in het begin van de 20e eeuw naar Amerika uitweek.

Een echte aanrader voor al wie van een aangrijpend verhaal, maar ook van geschiedenis houdt. De auteur weet als geen ander fictie en realiteit door elkaar te verweven tot een alomvattende saga. In het tweede deel komt de lezer er achter hoe het ware verhaal in elkaar steekt en krijgt hij antwoorden op vragen als:

 

Wat was de oorspronkelijke bedoeling van Dr. Kellogg toen hij de cornflakes uitvond?

 

Waarom werden de verpleegsters van Het Rode Kruis geroemd tijdens de Groote Oorlog?

 

Waarom werden tijdens het mummificatieproces de hersenen weggegooid en niet bewaard?